Pitäisi olla itsestään selvää, että pomokin on ihminen, mutta edelleen pomoihin valitettavan usein suhtaudutaan kuin peikkoihin tms. Tämä tietysti kärjistäen, mutta tosiasiassa pomot joutuvat edelleen tarpeettoman usein ansaitsemattoman arvostelun ja kritiikin kohteiksi vain asemansa vuoksi.
Avoin vuorovaikutus edistää työyhteisön (ja pomon) hyvinvointia
Pohjimmiltaanhan kysymys taitaa olla siitä, ettei täysin ymmärretä pomon toimenkuvaa ja siksi haetaan vastakkainasettelua. Hyvässä työyhteisössä kyseisenlainen ongelma on vähäisenpää, mutta tämä edellyttää sitä, että jokaisella työyhteisön jäsenellä on perustehtävä tiedostettuna ja syvällisesti ymmärrettynä, niin omansa kuin myös pomon. Perustehtävän sisäistäminen edesauttaa aidon kunnioituksen syntymistä myös muiden työtehtäviä kohtaan ja näin ollen vähentää vastakkainasettelua. Tämä tietysti edellyttää jatkuvaa avointa vuorovaikutusta koko yhteisöltä, luonnollisesti myös pomolta.
Onneksi kuitenkin hyvän pomon arvo ymmärretään nykyisin yhä paremmin. Sen saa sanoa myös ääneen, kun pomo onnistuu ja ennen kaikkea muistaa, että pomokin on ihminen. Muulloinkin kuin pomon päivänä, mutta ainakin silloin.
Pomon päivä 16.10.
Lokakuun 16. päivänä vietettävä Pomon päivä on lähtöisin Yhdysvalloista vuodelta 1958. Päivän rekisteröi isänsä sihteerinä työskennellyt Patricia Bays Haroski, joka rekisteröi ”National Boss Day” -päivän Kauppakamarille.
Hän valitsi päivän isänsä syntymäpäivän pomon päiväksi, siksi päivä on 16. lokakuuta. Päivän ideana oli yrittää parantaa toimiston sisäisiä suhteita johtajien ja heidän
työntekijöidensä välillä.
Hyvää pomonpäivää pomoille!